Riznica znanja

Održavanje parketa, drvenih podova i faza eksploatacije

Važno je zapamtiti da je pod od drveta „živi“ materijal. Drvo, iako ne raste kao deo stabla je i dalje u velikoj meri deo njegovog okruženja, reguje na svetlost, temeperaturu, vlažnost i uticaje. Opšte je pravilo da je pravom drvenom podu nephodno četiri godišnja doba da se prilagode svom okruženju. Normalno je da se vide neke promene na podovima zbog promena u temeperaturi i vlažnosti vazduha – fluktacije, koje se odnose na grejanje i naravno promene godišnjih doba. Takodje, kako je sa godinama pod duže u vašem domu tako će boja biti mekša i toplija. Ovo nije razlog za uzbunu, to je prirodno. Proces oksidacije će se završiti kao i uticaj UV zraka prisutan u suncu, ovaj proces se dešava i kod presvlaka, nameštaja, tepiha, to je prirodno.

Kako bi se izbegle neželjene posledice evo nekoliko saveta za održavanje i čišćenje parketnih obloga:

1. Održavajte temperaturu prostora između 18 i 22 ºC.
2. Relativna vlažnost prostora mora se održavati između 45% i 60%. Viša razlika vlažnosti prostora može dovesti do bubrenja, koritanja ili izdizanja parketa od podloge, dok niža razlika vlage u prostoru može dovesti do skupljanja i pojave pukotina.
3. Tokom zimskog perioda, tj. sezone grejanja potrebno je kontrolisati relativnu vlažnost prostora i po potrebi koristiti ovlaživače prostora kako bi se zadržala poželjna visina relativne vlažnosti vazduha.
4. Tokom početnog perioda, nakon ugradnje parketa, izbegavajte stavljati tepihe ili neke druge pokrivace na delove poda kako bi se izbegle razlike u oksidaciji i promeni boje drveta.
5. Potrebno je sprečiti izloženost parketa direktnom uticaju sunčeve svetlosti.
6. Za redovno čišćenje koristite vakumske usisavače ili specijalne krpe koje privlače prašinu.
7. Pod održavajte suvom ili dobro isceđenom krpom i za to predviđenim sredstvima. Izbor sredstava za čišćenje i održavanje parketa zavisi od vrste završne obrade parketa.
8. Mehanička oštećenja na parketu moguće je izbeći, na način da se podloškama od filca ili plute zaštite noge od stolova, stolica i namještaja.

Predlažemo da pogledate

Riznica znanja