Riznica znanja

Srpski orah kao brend

U Srbiji, pevenstveno Šumadiji, ne postoji nikakava velika orahova šuma ili plantaža, postoje zasadi na malim površinama ili pojedinačna samonikla stabla, ipak kvalitet, čvrstoća, potpuno jedinstvena tekstura i boja, drvo našeg srpskog, šumadijskog oraha svrstava među najskuplje vrste u svetu.

Srpski orah ima specifičnu kombinaciju boja. Njegov vuzuelni identitet je karakterističan za Srbiju tako da možemo reći da je naša autoktona vrsta, vrlo poznata i cenjena.

Na našem tržištu su neke vrste kao tik ili venge skuplje jedino iz razloga što dolaze iz dalekih krajeva, pa je njihova nabavka komplikovana i skupa. Masivni parket ili brodski pod od našeg, šumadijskog oraha u Italiji na primer, košta između 150 i 220eur/m2, a 2012. godine na sajmu nameštaja u Kelnu je bio opšte popularan.

Kod klasičnog parketa, parketa malih dimenzija je i moguće kombinovati boje, dok kod parketa većih dimenzija je to skoro nemoguće. Orah generalno nema određenu boju. Ni jedan komad nema mnogo veze sa drugim tako da je svaki potpuni unikat, a postavljen bilo kao parket ili brodski pod, predstavlja posebno, nikada dva puta ponovljeno umetničko delo prirode. Dezeni vlakana obezbeđuju upadljivu dubinu koja podseća na ćilibar.

Način na koji Tara DOO Srpski orah može dostaviti tržištu je najoptimalniji jer koristimo najbližu moguću sirovinu, imamo svoju fabriku i najveći smo prerađivači oraha u Srbiji preko dve decenije.

Ako želite dominantan pod, domaći srpski orah je pravi izbor.

Predlažemo da pogledate

Riznica znanja