Riznica znanja

Lepljenje parketa – vrste lepkova

Danas je na tržištu dostupan veliki broj različitih vrsta lepkova za parket ili brodski pod svaki sa svojom namenom i pogodnošću za određeni slučaj (dimenzija parketa, vrsta drveta, namena prostora u kojoj se parket polaže…).

Lepak nikada ne treba da se koristi kao sredstvo za izravnavanje podloge!

Kod parketa velikih dimenzija treba koristiti lepak koji je elastičan kako bi mogao da prihvati sile koje nastaju usled elastičnosti ove obloge.

Kod parketa „egzotičnog“ porekla najčešće se preporučuje upotreba dvokomponentnih lepkova na poliuretanskoj bazi.

Kod „klasičnih“ parketa se još uvek koriste (sa tendencijom opadanja) lepkovi na disperzivnoj bazi. Ova vrsta lepkova se polako prevazilazi iz dva razloga – prisustva sadržaja koji ne mogu da ih svrstaju u ekološke proizvode tj. proizvode sa smanjenom emisijom EC1 i sadržaja vode koji je u koliziji sa oblogom koju lepe (drvetom) i insistiranju na procentu zaostale vlage u podlozi i okolnom vazduhu. Ovi lepkovi imaju ograničenja kod dimenzija parketa koje mogu da lepe.

Cena parketa i brodskog poda nije tako niska da bi zanemarili značaj lepka na koji postavljate ovu vrstu podne obloge za vaš dom.

Predlažemo da pogledate

Riznica znanja

U Srbiji, pevenstveno Šumadiji, ne postoji nikakava velika orahova šuma ili plantaža, postoje zasadi na malim površinama ili pojedinačna samonikla stabla, ipak kvalitet, čvrstoća, potpuno jedinstvena tekstura i boja, drvo našeg srpskog, šumadijskog oraha svrstava među najskuplje vrste u svetu.
Podloga na koju se postavlja drvena obloga, parket ili brodski pod, mora da bude čvrsta, nosiva, ravna kao i odmašćena i otprašena. Ukoliko je podloga na bazi cementa, potrebno je da zadovolji vrlo bitan uslov koji se odnosi na vlažnost.
Seljački pod, brodski pod i masivni pod su nazivi za jednu istu vrstu podnih obloga od drveta. U pitanju je puno drvo u preseku, a dimenzije variraju od 15 do 20mm debljine, širina od 90 do 200mm, dužina od 500 do 2000mm.
Da li ste znali da vrhunski kvalitet, handmade parkete i postavku po sistemu „ključ u ruke“ možete pronaći u domaćoj kompaniji Tara Concept? Kada su u pitanju podovi u enterijerima, primarni faktori na osnovu kojih arhitekte biraju tip podnih obloga su estetika, kvalitet i dugoročna vrednost.
Jedan od najvećih domaćih proizvođača ekskluzivnih parketa i podnih obloga, Tara Concept, otvorio je vrata svog novog izložbenog salona 17.11.2022. godine u Bulevaru Evrope 38 u Novom Sadu.
Korišćenje drveta kao podne obloge datira još iz rimskog doba kada su korišćene ručno obrađene daske hrasta a prva primena parketa poput današnjeg počela je u Francuskoj za vreme vladavine Luja XIV .