Riznica znanja

Drveni podovi kao deo enterijera

Korišćenje drveta kao podne obloge datira još iz rimskog doba kada su korišćene ručno obrađene daske hrasta a prva primena parketa poput današnjeg počela je u Francuskoj za vreme vladavine Luja XIV .

Drvo je u upotrebi za oblaganje podova prvenstveno zbog svojih karakteristika: čvrstoće, otpornosti na habanje, klizanje, zvučne i termo izolacije, prirodni je materijal.

Jedinstvenost svakog komada u pogledu teksture, boje, topline koju drvo kao prirodni materijal poseduje, takođe su razlozi zašto je neizostavno u opremanju enterijera.

Pored klasičnih parketa proizvode se sve popularniji podovi većih dimenzija, višeslojni ili masivni.

Iako ne tako dobrih karakteristika u eksploataciji kakvih su višeslojni , masivni podovi i dalje imaju primat kada su prirodni podovi od drveta u pitanju. Sam osećaj da ste u svakodnevni životni prostor uneli toliko prirode je nezamenljiv i nema cenu. Ugradnjom kvalitetnog domaćeg drveta hrasta, oraha ili jasena, koje ima apsolutno jedinstvenu teksturu, dobijate podove za kuću na duži vremenski period.

Završna obrada drvenih podova za kuću je takođe značajan momenat u stvaranju kompletnog utiska nekog enterijera. Sve više su u upotrebi prirodna pigmentisanja ulja kojima možete uticati na boju vašeg poda. Nauljen pod izgleda dosta prirodnije i topliji je na dodir, ne kliza se.

Pod pre nauljuvanja ovim specijalnim uljem, ili lakiranja, može biti četkan, udaran, dodatno brušen, ručno dorađivan, kako bi mu tekstura bila naglašenija. Današnjom završnom obradom podovi od drveta dobijaju moderan izgled koji se može uklopiti u bilo koji prostor.

Drveni podovi pored vizuelnog efekta koji imaju ugrađuju se i iz jednog bitnijeg razloga.

U pitanju je zdravlje. Pored toga što je prirodan materijal, drvo neuporedivo manje privlači prašinu koja je uzročnik velikog broja respiratornih oboljenja.

Cene parketa zavise od vrste upotrebljenog drveta i dimenzija. Pored navedenih karakteristika bitnu ulogu u odabiru vrste drveta ima i izgled teksture i boja. Dimenzije takođe utiču na cene parketa i to, što su pojedinačni komadi (palice) većih dimenzija veća je i cena parketa po m/2.

Pravilnom ugradnjom parketa na adekvatnu podlogu dobijate najdominantniji komad nameštaja u vašem domu, koji pravilnom upotrebom mogu koristiti generacije.

Predlažemo da pogledate

Riznica znanja