Riznica znanja

Uticaj vlage na parket

Na vlažnost drveta utiču vlažnost podloge, kao i uslovi u okolnom prostoru (temperatura i vlažnost vazduha). Za polaganje drveta, u zavisnosti od vrste proizvođač parketa određuje kolika je relativna vlažnost podloge na koju parket ili brodski pod može da se postavi, kao i samu vlažnost drveta. Obratiti pažnju na odnos relativne vlažnosti prostorije i temperature kao i njihovog uticaja na vlažnost drveta.

20˚C, rel. vl. vazduha 50% – vlaga u drvetu 9%;
20˚C, rel. vl. vazduha 65% – vlaga u drvetu raste na 12%

Do promene vlage u drvetu će doći u kraćem ili dužem vremenskom intervalu, u zavisnosti od strukture drveta tj. zapremine prostora (cevčica kroz koje se drvo prehranjivalo) u kojem voda može da se uskladišti. Grubo gledano, komad drveta pri promeni svoje vlažnosti za 1%, menja 0,25% dimenziju – širinu (posredno, drvo veće čvrstoće je manje podložno promenama usled uticaja vlage u okolnom prostoru)

PRIMER:

OPTIMALNA KLIMA
Temperatura: 20-22˚C
Rel.vlažnost: 45-55%
Vlaga u drvetu: 9%

KLIMA NA OBJEKTU
Temperatura: 24˚C
Rel.vlažnost: 70%
Vlaga u drvetu: 13%
4 x 0,25% = 1% => dimenzija 60mm postaje 60,6mm

Za polaganje parketa su bitna 4 faktora:
9% vlažnosti drveta
45-55% relativna vlažnost vazduha
Temperatura
Vlažnost cementne košuljice od 2%

Odstupanjem u vrednosti bilo kog od faktora može se očekivati problem a cena gotovog parketa nije mala stavka u opremanju enterijera da bi je zanemarili.

Propisi nalažu podopolagaču da mora da izmeri sve faktore pre polaganja obloge i pravilno ih unese u neku vrstu građevinskog dnevnika.

Predlažemo da pogledate

Riznica znanja

Nakon dugogodišnjeg bavljenja poslom, pre svega proizvodnjom parketa, mogu slobodno zaključiti da majstori za postavku, montažeri , jednostavnije rečeno parketari, predstavljaju najbitniji činilac u celokupnom segmentu koji se zove parket u enterijeru.
Važno je zapamtiti da je pod od drveta „živi“ materijal. Drvo, iako ne raste kao deo stabla je i dalje u velikoj meri deo njegovog okruženja, reguje na svetlost, temeperaturu, vlažnost i uticaje. Opšte je pravilo da je pravom drvenom podu nephodno četiri godišnja doba da se prilagode svom okruženju.
Hrast(Quercus) ima oko dvestotine vrsta. Najpoznatiji je hrast lužnjak koji se tradicionalno koristi kao drvo velike čvrstoće, odličnih karakteristika, jedinstvene teksture i boja.
Kako bi Vaš parket u stambenom ili poslovnom prostoru izgledao savršeno treba planirati pre postavljanja same obloge. Naime, kvalitetna priprema podloge omogućiće Vam maksimalnu trajnost, lep estetski doživljaj i udobnost u prostoru.
Korišćenje drveta kao podne obloge datira još iz rimskog doba kada su korišćene ručno obrađene daske hrasta a prva primena parketa poput današnjeg počela je u Francuskoj za vreme vladavine Luja XIV .
Da li ste znali da vrhunski kvalitet, handmade parkete i postavku po sistemu „ključ u ruke“ možete pronaći u domaćoj kompaniji Tara Concept? Kada su u pitanju podovi u enterijerima, primarni faktori na osnovu kojih arhitekte biraju tip podnih obloga su estetika, kvalitet i dugoročna vrednost.