Riznica znanja

Hrastov parket – brodski pod

Hrast(Quercus) ima oko dvestotine vrsta. Najpoznatiji je hrast lužnjak koji se tradicionalno koristi kao drvo velike čvrstoće, odličnih karakteristika, jedinstvene teksture i boja.

Pored upotrebe u proizvodnji nameštaja, stolarije, predmeta od drveta, osnovni je materijal za proizvodnju najkvalitetnijih drvenih podova.

Hrastov parket, i hrastov brodski pod je sigurno najpopularniji i najrasprostranjeniji. Tvrdoća hrasta je jedino ispod inostranih vrsta ipe i kumaru, a iznad ili iste tvrdoće kao vrste zebrano, kempas, merbau, eukaliptus, bambus, mahagoni, mereno Brinelovom metodom. Termotretiranjem hrastov parket dobija još veću tvrdoću. Uljenjem prirodnim pigmentisanim uljima možemo uticati na njegovu boju.

Od drveta hrasta proizvodi se:

Hrastov lam parket

Hrastov klasičan parket

Hrastov brodski pod (seljački pod), masivni pod

Hrastov parket velikih dimenzija

Hrastov višeslojni parket

Naše parkete od hrasta možete pogledati na: http://www.taraparket.com/kolekcije/gotov-parket/

Predlažemo da pogledate

Riznica znanja

Jedan od najvećih domaćih proizvođača ekskluzivnih parketa i podnih obloga, Tara Concept, otvorio je vrata svog novog izložbenog salona 17.11.2022. godine u Bulevaru Evrope 38 u Novom Sadu.
U Srbiji, pevenstveno Šumadiji, ne postoji nikakava velika orahova šuma ili plantaža, postoje zasadi na malim površinama ili pojedinačna samonikla stabla, ipak kvalitet, čvrstoća, potpuno jedinstvena tekstura i boja, drvo našeg srpskog, šumadijskog oraha svrstava među najskuplje vrste u svetu.
Na vlažnost drveta utiču vlažnost podloge, kao i uslovi u okolnom prostoru (temperatura i vlažnost vazduha). Za polaganje drveta, u zavisnosti od vrste proizvođač parketa određuje kolika je relativna vlažnost podloge na koju parket ili brodski pod može da se postavi, kao i samu vlažnost drveta.
Da li ste znali da vrhunski kvalitet, handmade parkete i postavku po sistemu „ključ u ruke“ možete pronaći u domaćoj kompaniji Tara Concept? Kada su u pitanju podovi u enterijerima, primarni faktori na osnovu kojih arhitekte biraju tip podnih obloga su estetika, kvalitet i dugoročna vrednost.
Kako bi Vaš parket u stambenom ili poslovnom prostoru izgledao savršeno treba planirati pre postavljanja same obloge. Naime, kvalitetna priprema podloge omogućiće Vam maksimalnu trajnost, lep estetski doživljaj i udobnost u prostoru.
Važno je zapamtiti da je pod od drveta „živi“ materijal. Drvo, iako ne raste kao deo stabla je i dalje u velikoj meri deo njegovog okruženja, reguje na svetlost, temeperaturu, vlažnost i uticaje. Opšte je pravilo da je pravom drvenom podu nephodno četiri godišnja doba da se prilagode svom okruženju.