Riznica znanja

Seljački pod, brodski pod, masivni pod

Seljački pod, brodski pod i masivni pod su nazivi za jednu istu vrstu podnih obloga od drveta.

U pitanju je puno drvo u preseku, a dimenzije variraju od 15 do 20mm debljine, širina od 90 do 200mm, dužina od 500 do 2000mm.

Seljački pod u glavnom podrazumeva drveni pod većih dimenzija, pod koji deluje starinski ali se svojim izgledom uklapa i u moderne arhitektonske poduhvate.

Najrasprostranjenije vrste drveta, kod nas u upotrebi za izradu ove vrste poda su hrast, orah i jasen.

Seljački pod, brodski i masivni pod se ugrađuje uz pomoć urezanog nuta i pera.

Vlaga košuljice, vazduha i samog drveta koje se ugrađuje mora biti po standardima (opširnije u temi „Uticaj vlage na parket“) zato što na ovu vrstu poda vlaga ima veliki uticaj.

Betonska košuljica takođe mora biti idealno ravna. Masivne podove zbog velikih dimenzija pojedinačnih palica treba lepiti najkvalitetnijim mogućim dvokomponentnim lepkovima.

Poželjno je koristiti ovlaživače vazduha kako bi relativna vlažnost vazduha bila po standardima o eksploataciji koje preporučuje proizvođač.

Ovakvi podovi se još i dime ili termotretiraju čime se mogu poboljšati tehničke karakteristike i dobiti tamnija boja celim presekom.

Završna zaštita masiva može biti lak, ulje ili ulje u kombinaciji sa voskom koje je sve češće u upotrebi.

Podove od drveta uopšte, ne treba ordžavati tj. čistiti vodom, već suvom krpom ili sredstvima za održavanje nameštaja. Najveći neprijatelji drvenih podova su voda i pesak.

Pravilnom ugradnjom i održavanjem podove od masivnog drveta mogu koristiti generacije.

Predlažemo da pogledate

Riznica znanja